Lussekatter, oczy świętej Łucji, czyli bułeczki szafranowe
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
szafran | 1 g |
drożdze | 50 g |
cukier | 150 g |
masło | 125 g |
mleko | 0,5 l |
mąka | 750 g |
jajka | 1 |
sól | |
rodzynki |
Więcej o tym święcie dowiesz się tutaj - www.smakizycia.pl/sladami-smakow/smaki-ktore-podbily-swiat/swieto-13-grudnia
Rozpuścić masło w rondelku, dodać szafran i mleko. Podgrzać do temperatury 37 °C (Użyj termometru. Odpowiednia temperatura jest bardzo ważna ale zwróć uwagę, że jest to temperatura ciała, więc metoda „na łokieć” stosowana przy sprawdzaniu wody do kąpieli niemowlaka też się może sprawdzić – pod warunkiem oczywiście, że garnek będzie wystarczająco szeroki. ) Zalać roztopionym masłem rozdrobnione drożdże, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz jajka i rodzynków. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Zagnieć ciasto i podzielić na 25 części. Uformować okrągłe bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut. Bułeczki rozdzielić na długie kawałki (ok. 15-20 cm) i uformować w kształt litery S lub ósemki. Końcówki powinny się stykać z resztą bułeczki. W bułeczkę wcisnąć kilka rodzynków, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Jajko rozbić z odrobiną soli i posmarować nim bułeczki. Piec w temperaturze 250 °C 5-10 minut, aż bułeczki będą złotobrązowe.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.