- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
szafran | 1 g |
drożdze | 50 g |
cukier | 150 g |
masło | 125 g |
mleko | 0,5 l |
mąka | 750 g |
jajka | 1 |
sól | |
rodzynki | |
Więcej o tym święcie dowiesz się tutaj - www.smakizycia.pl/sladami-smakow/smaki-ktore-podbily-swiat/swieto-13-grudnia
Rozpuścić masło w rondelku, dodać szafran i mleko. Podgrzać do temperatury 37 °C (Użyj termometru. Odpowiednia temperatura jest bardzo ważna ale zwróć uwagę, że jest to temperatura ciała, więc metoda „na łokieć” stosowana przy sprawdzaniu wody do kąpieli niemowlaka też się może sprawdzić – pod warunkiem oczywiście, że garnek będzie wystarczająco szeroki. ) Zalać roztopionym masłem rozdrobnione drożdże, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz jajka i rodzynków. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Zagnieć ciasto i podzielić na 25 części. Uformować okrągłe bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut. Bułeczki rozdzielić na długie kawałki (ok. 15-20 cm) i uformować w kształt litery S lub ósemki. Końcówki powinny się stykać z resztą bułeczki. W bułeczkę wcisnąć kilka rodzynków, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Jajko rozbić z odrobiną soli i posmarować nim bułeczki. Piec w temperaturze 250 °C 5-10 minut, aż bułeczki będą złotobrązowe.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...