Lousiana clam chowder
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
małże sercówki, brzytwy lub łopatki | 2 kg |
owoce morza różne (np. krewetki, miniośmiornice, omułki) | 500 g |
filet z dorsza | 200 g |
olej | 1 łyżka |
boczek wędzony | 200 g |
szalotki | 2 |
listek laurowy | 2 |
pomidory z puszki krojone | 250 g |
seler naciowy | 3 gałązki |
papryka czerwona | 1 |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
świeża bazylia lub kolendra | garść |
sól i pieprz do smaku | |
ziemniaki | pół kilo |
papryczka chili | 1-2 |
sól i pieprz | do smaku |
Wrzucić małże do wody z solą, umyć. Te, które się otworzą wyrzucić. Zmienić wodę kilka razy. Włożyć małże do dużego garnka. Dolać szklankę wody. Przykryć i gotować 10-12 minut aż się otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Wyjąć małże ze skorupek. Włożyć do wywaru z gotowania. Odstawić. Boczek pokroić w kosteczkę. Usmażyć boczek na oleju. Dodać posiekane szalotki oraz seler naciowy pokrojony w plasterki i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć aż cebulka będzie złota. Odcedzić małże. Dolać wywar z małży (powinno go być pół litra, w razie potrzeby uzupełnić wodą) i 3 szklanki wody. Dodać listek laurowy. Kartofle obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do płynów. Dodać całą papryczkę chili. Gotować na malutkim ogniu do miękkości. Gdy kartofle będą prawie miękkie dodać pokrojonego w kosteczkę dorsza a po chwili resztę owoców morza. Zagotować. Dodać pomidory. Zagotować. Dodać pokrojone małże i śmietankę. Zagrzać. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać ze świeżymi ziołami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.