Łososiowy sernik

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 5 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
tłusty, wiejski twaróg 1 kg
skórka i sok z 2 cytryn
czosnek 4 ząbki
łosoś surowy, bardzo świeży, filet 125g
łosoś wędzony 125g
łosoś wędzony w plastrach 250g
śmietanka 30% 100ml
wrzątek 100ml
koperek pęczek
żelatyna 2,5 łyżki
Wygląda imponująco a smakuje fantastycznie, idealne danie na wizytę teściowej.

Keksówkę wyścielić folią spożywczą. Przylepić do niej łososia w plasterkach, oblepiając dno i brzegi. Zostawić część na przykrycie góry.  odpowiednią W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Łososia surowego i wędzonego posiekać na drobne kawałki. Twaróg zmiksować z solą, pieprzem, siekanym czosnkiem, sokiem i skórką cytryny. Dodać łososia, posiekany koperek oraz śmietanę i starannie wymieszać. Wlać przestudzoną żelatynę i bardzo starannie wymieszać. Gotową masę serową wylać na spód keksówki. Obłożyć z wierzchu płatami łososia. Przykryć folią i włożyć do lodówki na parę godzin – by sernik stężał. Taki sernik jest dobrym towarzyszem zupy-kremu z porów.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.