Łososiowy sernik
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 5 godz.
- Trudność
- Porcja dla
tłusty, wiejski twaróg | 1 kg |
skórka i sok z 2 cytryn | |
czosnek | 4 ząbki |
łosoś surowy, bardzo świeży, filet | 125g |
łosoś wędzony | 125g |
łosoś wędzony w plastrach | 250g |
śmietanka 30% | 100ml |
wrzątek | 100ml |
koperek | pęczek |
żelatyna | 2,5 łyżki |
Wygląda imponująco a smakuje fantastycznie, idealne danie na wizytę teściowej.
Keksówkę wyścielić folią spożywczą. Przylepić do niej łososia w plasterkach, oblepiając dno i brzegi. Zostawić część na przykrycie góry. odpowiednią W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Łososia surowego i wędzonego posiekać na drobne kawałki. Twaróg zmiksować z solą, pieprzem, siekanym czosnkiem, sokiem i skórką cytryny. Dodać łososia, posiekany koperek oraz śmietanę i starannie wymieszać. Wlać przestudzoną żelatynę i bardzo starannie wymieszać. Gotową masę serową wylać na spód keksówki. Obłożyć z wierzchu płatami łososia. Przykryć folią i włożyć do lodówki na parę godzin – by sernik stężał. Taki sernik jest dobrym towarzyszem zupy-kremu z porów.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.