- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 5 godz.
- Trudność
- Porcja dla
tłusty, wiejski twaróg | 1 kg |
skórka i sok z 2 cytryn | |
czosnek | 4 ząbki |
łosoś surowy, bardzo świeży, filet | 125g |
łosoś wędzony | 125g |
łosoś wędzony w plastrach | 250g |
śmietanka 30% | 100ml |
wrzątek | 100ml |
koperek | pęczek |
żelatyna | 2,5 łyżki |
Keksówkę wyścielić folią spożywczą. Przylepić do niej łososia w plasterkach, oblepiając dno i brzegi. Zostawić część na przykrycie góry. odpowiednią W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Łososia surowego i wędzonego posiekać na drobne kawałki. Twaróg zmiksować z solą, pieprzem, siekanym czosnkiem, sokiem i skórką cytryny. Dodać łososia, posiekany koperek oraz śmietanę i starannie wymieszać. Wlać przestudzoną żelatynę i bardzo starannie wymieszać. Gotową masę serową wylać na spód keksówki. Obłożyć z wierzchu płatami łososia. Przykryć folią i włożyć do lodówki na parę godzin – by sernik stężał. Taki sernik jest dobrym towarzyszem zupy-kremu z porów.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...