Łosoś z ostro-kwaśną salsą ogórkową i sałatką z awokado
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dzwonka łososia | 2 |
salsa: | |
limonka | 1 |
cytryna | 1 |
świeży ogórek | 1 |
papryczka chili czerwona | 1/2 |
ocet ryżowy lub jabłkowy | 2 łyżki |
woda finalna niegazowana | 4 łyżki |
cukier trzcinowy | 1łyżka |
kolendra | pół pęczka |
sól, kolorowy pieprz | |
do podania: | |
koperek | kilka gałązek |
roszponka | 150g |
cytryna lub limonka | po kawałku |
sałatka z awokado: | |
awokado bardzo dojrzałe | 1 |
limonka lub cytryna | 1 |
pomidory czereśniowe bardzo dojrzałe | 10 |
woda mineralna niegazowana | 4 łyżki |
Z połówki cytryny i limonki wyciśnij sok do miseczki. Dolej do soku ocet, wodę, sos rybny. Wymieszaj z cukrem, posól do smaku. Marynatą posmaruj dzwonka ryby z obu stron. Najwygodniej jest robić to pędzelkiem. Ryba ma być tylko muśnięta marynatą. Zostaw rybę na 10 minut. W tym czasie drobno posiekaj chili, ogórek i kolendrę. Umyj i osusz roszponkę. Wymieszaj z pozostałą marynatą pokrojonego ogórka oraz pół porcji kolendry i chili. Resztę zostaw do sałatki.
Przygotuj sałatkę: awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny lub limonki. Pomidorki przekrój na połówki. Awokado i pomidorki wymieszaj z roszponką, pozostałą kolendrą i chili oraz łyżką salsy. Odstaw w chłodne miejsce. Włóż dzwonka do kratki do grillowania ryb i opiecz z obu stron. Grill nie może być za gorący, inaczej ryba spali się z zewnątrz a w środku będzie surowa. Nie przypiekaj ryby za długo, bo mięso będzie suche i wiórowate. Po 2-3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Podawaj rybę na roszponce z kawałkiem cytryny do wyciśnięcia. Obok postaw salsę i miskę z sałatką.
Salsa orzeźwia i wyostrza smak ryby, awokado łagodzi pieczenie chili, a dojrzałe pomidorki czereśniowe dodają słodyczy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.