Łosoś w galarecie

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z surowego łososia bez skóry 600 g
wywar warzywny 700 ml
jarmuż 700 g
oliwa
czosnek
sól i pieprz do smaku
To danie wygląda równie pięknie jak smakuje.

Łososia zależnie od naszych upodobań udusić na maśle lub ugotować na parze. Jarmuż oczyścić i umyć. Zblanszować, czyli na parę minut wrzucić do osolonej wrzącej wody. Odciskamyjarmuż i przesmażamy go na łyżce oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i 2-3 ząbkami czosnku. Do bulionu wsypać żelatynę tak, aby spęczniała a potem całość podgrzać. Układać jarmuż i rozdrobnionego łososia, zalewającbulionem tak, aby dostał się w każdy zakątek, pomiędzy składniki naszej potrawy, oraz żeby elementy w galarecie zachowały wybrany przez nas układ.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.