Łosoś w galarecie
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z surowego łososia bez skóry | 600 g |
wywar warzywny | 700 ml |
jarmuż | 700 g |
oliwa | |
czosnek | |
sól i pieprz do smaku |
To danie wygląda równie pięknie jak smakuje.
Łososia zależnie od naszych upodobań udusić na maśle lub ugotować na parze. Jarmuż oczyścić i umyć. Zblanszować, czyli na parę minut wrzucić do osolonej wrzącej wody. Odciskamyjarmuż i przesmażamy go na łyżce oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i 2-3 ząbkami czosnku. Do bulionu wsypać żelatynę tak, aby spęczniała a potem całość podgrzać. Układać jarmuż i rozdrobnionego łososia, zalewającbulionem tak, aby dostał się w każdy zakątek, pomiędzy składniki naszej potrawy, oraz żeby elementy w galarecie zachowały wybrany przez nas układ.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.