Łosoś w galarecie
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z łososia bez skóry | 800 g |
marchewka | 2 |
brokuł | pół |
kapary | mały słoiczek |
domowy wywar rybny | 1,5 litra |
żelatyna | 6 łyżeczek |
kandyzowane żurawiny | garść |
imbir w proszku | 1 łyżeczka |
czerwony kawior i cytryny do podania | |
sól i pieprz do smaku |
Wytworne danie na szczególne okazje.
Ugotować łososia w szerokim naczyniu w minimalnej ilości osolonej wody. Obrać marchewkę. Gotować 10 minut w minimalnej ilości osolonej wody. Brokuła ugotować na parze. Zagotować wywar rybny, doprawić imbirem, solą i pieprzem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Podzielić łososia na kawałki. Marchewki pokroić w paseczki, brokuła podzielić na maleńkie różyczki. Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Wlać na dno nieco stygnącego wywaru z żelatyną. Układać warstwami rybę i warzywa dokładając kapary i żurawiny. Zalać wszystko stygnącym wywarem. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem wyjąć z keksówki i usunąć folię.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.