Wołowina Wellington i łosoś - salmon en croute. Mięso zamknięte w cieście jest delikatne i bardzo soczyste."/> Łosoś w cieście (Salmon en croute) - Smaki Życia

Łosoś w cieście (Salmon en croute)

  • Czas 25 min.
  • Czas oczekiwania 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeży filet z łososia 900 gram
oliwa z oliwek
skórka starta z 1 cytryny
posiekane liście bazylii 3 łyżki
posiekany koperek 3 łyżki
sól morska
pieprz
musztarda z całymi ziarnami gorczycy 1,5 łyżki
wytrawne ciasto kruche (niesłodzone) 700 gram
żółtko rozkłócone 1
mąka do podsypania
W sztuce kulinarnej termin „en croute” oznacza pokarm owinięty ciastem. Jednymi z klasycznych francuskich receptur z wykorzystaniem tej metody jest Wołowina Wellington i łosoś - salmon en croute. Mięso zamknięte w cieście jest delikatne i bardzo soczyste.

Oczyścić łososia z ości (można to zrobić pęsetą). Zdjąć skórę i osuszyć rybę ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem.  Na blachę położyć kawałek folii aluminiowej i nasmarować ją oliwą z oliwek.

Wymieszać masło ze startą skórką z cytryny, bazylią, koperkiem, odrobiną soli i pieprzu. Nasmarować powstałą pastą całą rybę z dwóch stron, a na sam wierzch nałożyć musztardę.  

Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przekroić na dwa, równej wielkości prostokąty. Kawałki muszą być na tyle duże by zmieścił się na nich cały filet ryby.

Umieścić łososia na jednym płacie rozwałkowanego ciasta i przykryć drugim kawałkiem. Skleić obywa kawałki. Wyciąć kształt ryby z płatów ciasta i dokładnie posklejać krawędzie. Obrócić rybę na drugą stronę, żeby nie było widać łączeń między płatami i wedle upodobań powycinać na wierzchu  dodatkowe wzory – łuski, ogon itp.  Całość  posmarować rozkłóconym żółtkiem.

Rybę przykryć folą aluminiowa i wstawić do lodówki, na czas nagrzewania się piekarnika. Piekarnik nastawić na 200°C i piec w nim łososia przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste. Wyjąć łososia i przed krojeniem pozostawić go na 5 minut. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.