Łosoś smażony

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Filet z łososia ze skórą 150-255 g
klarowane masło 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka
sól
pieprz
Smażony łosoś to niezwykle szybki i zdrowy obiad.

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem posypać solą i pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni (należy wybrać małą patelnię, tak aby ta ilość tłuszczu pokryła całe dno). Tłuszcz powinien być mocno rozgrzany. Włożyć łososia na patelnię skóra do dołu. Smażyć 3 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze 2-4 minuty (w zależności od grubości filetu). Zdjąć rybę z ognia, polać sokiem z cytryny i posypać natką. Jeśli chcemy aby łosoś był bardziej soczysty, przykryć rybę na 1-2 minuty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.