Łosoś smażony
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
Filet z łososia ze skórą | 150-255 g |
klarowane masło | 1 łyżka |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
posiekana natka pietruszki | 1 łyżeczka |
sól | |
pieprz |
Smażony łosoś to niezwykle szybki i zdrowy obiad.
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem posypać solą i pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni (należy wybrać małą patelnię, tak aby ta ilość tłuszczu pokryła całe dno). Tłuszcz powinien być mocno rozgrzany. Włożyć łososia na patelnię skóra do dołu. Smażyć 3 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze 2-4 minuty (w zależności od grubości filetu). Zdjąć rybę z ognia, polać sokiem z cytryny i posypać natką. Jeśli chcemy aby łosoś był bardziej soczysty, przykryć rybę na 1-2 minuty.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.