Łosoś po tajsku
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 5 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z łososia bez skóry | 600g |
brązowy cukier | 4 łyżki |
mleko kokosowe | 4 łyżki |
sok z 3 limonek | |
mały pęczek kolnedry |
3-centymetrowy kawałek imbiru | |
szalotki | 4 |
trawa cytrynowa bardzo drobno posiekana | garść |
sól | 1 łyżka |
wiórki kokosowe | ok. 1,5 szklanki |
Połączenie łososia z kokosem daje zaskakujący rezultat. Ważne, by łosoś był idealnie świeży
Wiórki, mleczko kokosowe, sok z limonek, starty imbir, trawę cytrynową, listki kolendry, posiekane szalotki i sól wymieszać na pastę. Filet opłukać, usunąć ości, osuszyć. Naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Do wnętrza ryby włożyć pastę kokosową. Złożyć filet wzdłuż i owinąć przezroczystą folią. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 200C. Zdjąć folię, filet owinąć folią aluminiową. Piec około 30 minut. Podawać z cząstkami limonki lub cytryny z dodatkiem ryżu kokosowego.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.