Łosoś po tajsku

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 5 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z łososia bez skóry 600g
brązowy cukier 4 łyżki
mleko kokosowe 4 łyżki
sok z 3 limonek
mały pęczek kolnedry
3-centymetrowy kawałek imbiru
szalotki 4
trawa cytrynowa bardzo drobno posiekana garść
sól 1 łyżka
wiórki kokosowe ok. 1,5 szklanki
Połączenie łososia z kokosem daje zaskakujący rezultat. Ważne, by łosoś był idealnie świeży

Wiórki, mleczko kokosowe, sok z limonek, starty imbir, trawę cytrynową, listki kolendry, posiekane szalotki i sól wymieszać na pastę. Filet opłukać, usunąć ości, osuszyć. Naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Do wnętrza ryby włożyć pastę kokosową. Złożyć filet wzdłuż i owinąć przezroczystą folią. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 200C. Zdjąć folię, filet owinąć folią aluminiową. Piec około 30 minut. Podawać z cząstkami limonki lub cytryny z dodatkiem ryżu kokosowego.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.