- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 5 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filet z łososia bez skóry | 600g |
brązowy cukier | 4 łyżki |
mleko kokosowe | 4 łyżki |
sok z 3 limonek | |
mały pęczek kolnedry |
3-centymetrowy kawałek imbiru | |
szalotki | 4 |
trawa cytrynowa bardzo drobno posiekana | garść |
sól | 1 łyżka |
wiórki kokosowe | ok. 1,5 szklanki |
Wiórki, mleczko kokosowe, sok z limonek, starty imbir, trawę cytrynową, listki kolendry, posiekane szalotki i sól wymieszać na pastę. Filet opłukać, usunąć ości, osuszyć. Naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Do wnętrza ryby włożyć pastę kokosową. Złożyć filet wzdłuż i owinąć przezroczystą folią. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 200C. Zdjąć folię, filet owinąć folią aluminiową. Piec około 30 minut. Podawać z cząstkami limonki lub cytryny z dodatkiem ryżu kokosowego.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...