Łosoś pieczony z groszkiem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z surowego łososia ze skórą | 400 g |
oliwa | 1 łyżka |
Groszek mrożony | 2 szklanki |
koperek | pęczek |
sok z cytryny | |
cukier | 1 łyżka |
Słodki groszek i gęsty jogurtowy sos koperkowy są znakomitym dodatkiem do pieczonego łososia. Do tej potrawy trzeba wybrać gruby płat świeżej ryby najlepszej jakości.
Filet z łososia umyć, wysuszyć, posmarować z wierzchu oliwą. Upiec łososia (ok 15 minut w temperaturze 200 C). W tym czasie ugotować groszek w wodzie z cukrem (dzięki temu zachowa ładny kolor). Groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować 7 minut. Potem zdjąć z ognia i nie odcedzać. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Upieczonego łososia posypać odcedzonym groszkiem i polać sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.