Łosoś pieczony z groszkiem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z surowego łososia ze skórą 400 g
oliwa 1 łyżka
Groszek mrożony 2 szklanki
koperek pęczek
sok z cytryny
cukier 1 łyżka
Słodki groszek i gęsty jogurtowy sos koperkowy są znakomitym dodatkiem do pieczonego łososia. Do tej potrawy trzeba wybrać gruby płat świeżej ryby najlepszej jakości.

Filet z łososia umyć, wysuszyć, posmarować z wierzchu oliwą. Upiec łososia (ok 15 minut w temperaturze 200 C). W tym czasie ugotować groszek w wodzie z cukrem (dzięki temu zachowa ładny kolor). Groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować 7 minut. Potem zdjąć z ognia i nie odcedzać. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Upieczonego łososia posypać odcedzonym groszkiem i polać sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.