Łosoś na bobie
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z łososia bez skóry | 400g |
bób | 1 kg |
kukurydza | 2 kolby lub mała pus |
czerwona cebula | 1 |
oliwa | |
cyrtyny do podania | |
sól, cukier, pieprz |
Idealne danie dla tych, którzy uważają, że bób pasuje do wszystkiego i dla tych, którzy uważają, że łososia można podawać ze wszystkim, bo zawsze jest pyszny.
Podzielić filet na 4 części. Posypać solą i pieprzem. Skropić oliwą. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C, najpierw przykrywając folią, a potem zdejmując ją w połowie pieczenia. Łososia można też usmażyć na oliwie lub upiec na grillu.
Ugotować bób w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć, obrać, trzymać w cieple. Ugotować kukurydzę w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (kukurydzę gotujemy krótko 6-7 minut, bo będzie twarda). Tępą stroną noża wyjąć nasionka z kolby. Cebulę pokroić w plasterki. Bób wymieszać z kukurydzą i 4 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku. Wyłożyć na talerze warzywa, posypać cebulą. Na wierzchu ułożyć łososia. Podawać w towarzystwie kawałków cytryn.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.