- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z łososia bez skóry | 400g |
bób | 1 kg |
kukurydza | 2 kolby lub mała pus |
czerwona cebula | 1 |
oliwa | |
cyrtyny do podania | |
sól, cukier, pieprz | |
Podzielić filet na 4 części. Posypać solą i pieprzem. Skropić oliwą. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C, najpierw przykrywając folią, a potem zdejmując ją w połowie pieczenia. Łososia można też usmażyć na oliwie lub upiec na grillu.
Ugotować bób w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć, obrać, trzymać w cieple. Ugotować kukurydzę w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (kukurydzę gotujemy krótko 6-7 minut, bo będzie twarda). Tępą stroną noża wyjąć nasionka z kolby. Cebulę pokroić w plasterki. Bób wymieszać z kukurydzą i 4 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku. Wyłożyć na talerze warzywa, posypać cebulą. Na wierzchu ułożyć łososia. Podawać w towarzystwie kawałków cytryn.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...