Łosoś marynowany w syropie klonowym
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z łososia | 0,5 kg |
syrop klonowy | 1/4 szklanki |
sos sojowy | 2 łyżki |
czosnek | 1 ząbek |
sól | |
świeżo zmielony czarny pieprz | |
filet z łososia | 0,5 kg |
Nie zawsze mamy dużo czasu na przygotowanie obiadu. Ten przepis pokazuje, że nawet jeśli nie mamy go zbyt wiele możemy przyrządzić coś naprawdę pysznego. Najlepiej jeśli przed pieczeniem łosoś będzie marynował się przynajmniej godzinę. Natomiast możemy go upiec bezpośrednio po wymieszaniu z marynatą, jednak będzie mniej aromatyczny.
W małej misce wymieszać syrop klonowy, sos sojowy, czosnek, sól i pieprz.
Umieść łososia w naczyniu do pieczenia i pokryć go marynatą. Przykryć naczynie i marynować łososia w lodówce przez godzinę (w trakcie marynowania najlepiej przewrócić raz łososia na drugą stronę).
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Umieścić naczynie do pieczenia w piekarniku i piec łososia bez przykrycia około 20 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.