Lody smażone
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
lody waniliowe | 4 duże gałki |
kokos lub mieszanka kokosu z posiekanymi orzechami i pokruszonymi herbatnikami | 2 szklanki |
jajka | 2 |
cukier | 2 łyżki |
olej | do smażenia |
Zwycięski przepis Pani Doroty w konkursie imieninowym Magdy Gessler! Polecamy!
Gałki lodów uformować w miarę równe kule i ułożyć na malej blaszce wyłożonej papierem woskowym lub folią aluminiową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. W misce wymieszać ciastka z kokosem i dokładnie oblepić tą mieszanką kulki lodów. Zamrozić przez 1 godzinę Jajka rozbełtać i lekko ubić z cukrem. Zamoczyć lody w jajku i potem jeszcze raz w suchej mieszance, tak, aby kulki lodów były bardzo dokładnie oblepione okruszkami. Zamrażać przez 2 godziny. Rozgrzać olej do temperatury 200 st. C w małym, głębokim rondelku i smażyć gałki lodów po jednej, przez niecałą 1 minutę, aż skorupka będzie rumiana i gorąca. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.