Leniwe z batatami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
spory batat 1
mąka ¾ szklanki
jajko 1
ser biały 200 gram
masło
sól
kardamon szczypta
imbir szczypta
cynamon szczypta
Leniwe to proste i szybkie kluski, które często przyrządzamy w domu. W przeciwieństwie do kopytek zazwyczaj podawane są na słodko. Przy odrobinie fantazji, niejako łącząc dwa przepisy odkryłam recepturę idealną na leniwe z ziemniakami – ale słodkimi.

Bataty upiec do miękkości. Do miski wrzucić upieczone bataty, jajko, ser biały, sól, przyprawy i zblendować. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. Z ciasta utworzyć rulony i pod kątem pociąć je na pojedyncze leniwe kluski. Do zagotowane wody wrzucać partiami kluski. Kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 3 minuty. Na patelni rozpuścić masło wymieszać je ze szczyptą cynamonu. Leniwe podawać polane masłem z cynamonem i oprószone cukrem.    

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.