Leniwe z batatami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
spory batat | 1 |
mąka | ¾ szklanki |
jajko | 1 |
ser biały | 200 gram |
masło |
sól | |
kardamon | szczypta |
imbir | szczypta |
cynamon | szczypta |
Leniwe to proste i szybkie kluski, które często przyrządzamy w domu. W przeciwieństwie do kopytek zazwyczaj podawane są na słodko. Przy odrobinie fantazji, niejako łącząc dwa przepisy odkryłam recepturę idealną na leniwe z ziemniakami – ale słodkimi.
Bataty upiec do miękkości. Do miski wrzucić upieczone bataty, jajko, ser biały, sól, przyprawy i zblendować. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. Z ciasta utworzyć rulony i pod kątem pociąć je na pojedyncze leniwe kluski. Do zagotowane wody wrzucać partiami kluski. Kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 3 minuty. Na patelni rozpuścić masło wymieszać je ze szczyptą cynamonu. Leniwe podawać polane masłem z cynamonem i oprószone cukrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.