Lekach albo miodownik
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 185-190 g |
cukier trzcinowy | 75 g |
imbir suszony w proszku | 1 łyżeczka |
cynamon | 2 łyżeczki |
gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
mielone goździki | 1/4 łyżeczki |
mielone ziele angielskie | 1/4 łyżeczki |
mielone nasiona kolendry | 1/4 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
soda oczyszczona | 1,5 łyżeczki |
olej słonecznikowy | 100 ml |
miód naturalny płynny | 230 g |
jajka | 3 |
napar mocnej czarnej kawy | 100 ml |
orzechy włoskie | 1/2 szklanki |
rodzynki | 1/2 szklanki |
miód do polania | 3 łyżki |
orzechy do posypania | garść |
olej do wysmarowania formy |
To tradycyjne ciasto na żydowski Nowy Rok - Rosz ha-Szana, który w 2013 roku przypada 5 września. Potrawy podawane na Rosz ha-Szana powinny być słodkie by nadchodzący rok przyniósł szczęście i słodycz.
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, cukier, sól i sodę i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Zmiksować miód, kawę, jajka i olej. Wysmarować olejem formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wymieszać dokładnie suche i mokre składniki. Wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto piecze się około godziny i 15 minut. Jest gotowe, kiedy patyczek wbity w najgrubszą część ciasta, po wyjęciu jest suchy. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto posmarować płynnym miodem i posypać posiekanymi orzechami, uprażonymi na suchej patelni. Ciasto jest najlepsze 2 dni po upieczeniu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.