- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 185-190 g |
cukier trzcinowy | 75 g |
imbir suszony w proszku | 1 łyżeczka |
cynamon | 2 łyżeczki |
gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
mielone goździki | 1/4 łyżeczki |
mielone ziele angielskie | 1/4 łyżeczki |
mielone nasiona kolendry | 1/4 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
soda oczyszczona | 1,5 łyżeczki |
olej słonecznikowy | 100 ml |
miód naturalny płynny | 230 g |
jajka | 3 |
napar mocnej czarnej kawy | 100 ml |
orzechy włoskie | 1/2 szklanki |
rodzynki | 1/2 szklanki |
miód do polania | 3 łyżki |
orzechy do posypania | garść |
olej do wysmarowania formy | |
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, cukier, sól i sodę i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Zmiksować miód, kawę, jajka i olej. Wysmarować olejem formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wymieszać dokładnie suche i mokre składniki. Wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto piecze się około godziny i 15 minut. Jest gotowe, kiedy patyczek wbity w najgrubszą część ciasta, po wyjęciu jest suchy. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto posmarować płynnym miodem i posypać posiekanymi orzechami, uprażonymi na suchej patelni. Ciasto jest najlepsze 2 dni po upieczeniu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...