Zalać ryż ciepłym mlekiem lub śmietaną i postawić w ciepłym miejscu lub na parze. W ciągu godziny powinien wchłonąć mleko (jeśli coś zostanie, to nie szkodzi) . Nagrzać piekarnik do temperatury 170'C. Zmiksować żółtka z cukrem do białości. Dodać rodzynki i cynamon. Połączyć masę z ryżem. Przełożyć r do naczynia żaroodpornego posmarowanego wcześniej masłem. Piec około 30 minut.
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
gotowany ryż | 750 g |
mleko lub śmietanka | 375 ml |
żółtka | 3 |
cukier | 100 g |
rodzynki | 125 g |
cynamon | 1 łyżka |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...