Leczo

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cebula 4
czosnek 5 ząbków
smalec 3 łyżki
boczek wędzony 100 g
kiełbasa ostra wędzona 400 g
papryka 1 kg
pomidory 1 kg
sól, słodka i ostra papryka do smaku
tymianek lub rozmaryn do smaku
Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Leczo świetnie nadaje się do wekowania! Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę.

Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek na plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w słupki. Na smalcu podsmażyć boczek, dodać cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodać kiełbasę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać paprykę, dusić kilka minut, następnie dodać pomidory i rozmaryn lub tymianek. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 30 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, dużą ilością słodkiej papryki w proszku i ostrą papryką – do smaku. Uwaga, jeżeli do doprawiania używamy węgierskiej papryki, która ma bardzo dużą zawartość cukru, leczo trzeba zdjąć z ognia i schłodzić kilkoma łyżkami zimnej wody. Inaczej cukier zawarty w papryce może się skarmelizować i przyprawa stanie się gorzka. Leczo podajemy z białym, wiejskim chlebem i kieliszkiem dobrego wina. Jeżeli chcemy leczo zamienić w szakszukę, pod koniec gotowania wbijamy do potrawy po jednym jajku na osobę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.