- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cebula | 4 |
czosnek | 5 ząbków |
smalec | 3 łyżki |
boczek wędzony | 100 g |
kiełbasa ostra wędzona | 400 g |
papryka | 1 kg |
pomidory | 1 kg |
sól, słodka i ostra papryka | do smaku |
tymianek lub rozmaryn | do smaku |
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek na plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w słupki. Na smalcu podsmażyć boczek, dodać cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodać kiełbasę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać paprykę, dusić kilka minut, następnie dodać pomidory i rozmaryn lub tymianek. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 30 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, dużą ilością słodkiej papryki w proszku i ostrą papryką – do smaku. Uwaga, jeżeli do doprawiania używamy węgierskiej papryki, która ma bardzo dużą zawartość cukru, leczo trzeba zdjąć z ognia i schłodzić kilkoma łyżkami zimnej wody. Inaczej cukier zawarty w papryce może się skarmelizować i przyprawa stanie się gorzka. Leczo podajemy z białym, wiejskim chlebem i kieliszkiem dobrego wina. Jeżeli chcemy leczo zamienić w szakszukę, pod koniec gotowania wbijamy do potrawy po jednym jajku na osobę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...