Łazanki z kapustą po tajsku
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
młoda, biała kapusta | 1 |
melczko kokosowe | 1 puszka |
imbir świeży | kawałek ok .4 cm |
pasta curry ostra | 1 łyżeczka |
kurkuma | 1 łyżeczka |
czosnek | 2 ząbki |
cebula | 1 |
makaron ryżowy | pół paczki |
olej | 3-5 łyżek |
sól i pieprz do smaku |
Nie są to może najbardziej klasyczne łazanki z kapustą, to w ogóle nie są łazanki. Ale przecież nie samą klasyką człowiek żyje.
Obrać i posiekać czosnek i cebulę. Posiekać kapustę. W rondlu rozgrzać olej. Dodać kurkumę a po chwili czosnek, starty imbir i cebulę. Dodać curry. Dodać kapustę i chwilę dusić. Wlać pół szklanki wody i mleko kokosowe. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawać makaron z kapustą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.