Łazanki z kapustą po tajsku

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
młoda, biała kapusta 1
melczko kokosowe 1 puszka
imbir świeży kawałek ok .4 cm
pasta curry ostra 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
cebula 1
makaron ryżowy pół paczki
olej 3-5 łyżek
sól i pieprz do smaku
Nie są to może najbardziej klasyczne łazanki z kapustą, to w ogóle nie są łazanki. Ale przecież nie samą klasyką człowiek żyje.

Obrać i posiekać czosnek i cebulę. Posiekać kapustę. W rondlu rozgrzać olej. Dodać kurkumę a po chwili czosnek, starty imbir i cebulę. Dodać curry. Dodać kapustę i chwilę dusić. Wlać pół szklanki wody i mleko kokosowe. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawać makaron z kapustą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.