Latkes

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 400 gram
mała cebula 1
jajka 3
mąka pszenna 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Latkes to żydowskie placki ziemniaczane. W przeciwieństwie do tradycyjnej, polskiej wersji tego dania w latkes ziemniaki są starte na grubych oczkach tarki. Do masy ziemniaczanej można dodawać również inne warzywa takie jak cebula, marchewka, pietruszka, czy seler.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dobrze odcisnąć z soku. Cebulę posiekać. Do miski włożyć rozkłócone jajka, ziemniaki, cebulę, mąkę i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju.  Podawać ze śmietaną, musem jabłkowym lub cukrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.