Latkes
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 400 gram |
mała cebula | 1 |
jajka | 3 |
mąka pszenna | 2 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
olej do smażenia |
Latkes to żydowskie placki ziemniaczane. W przeciwieństwie do tradycyjnej, polskiej wersji tego dania w latkes ziemniaki są starte na grubych oczkach tarki. Do masy ziemniaczanej można dodawać również inne warzywa takie jak cebula, marchewka, pietruszka, czy seler.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dobrze odcisnąć z soku. Cebulę posiekać. Do miski włożyć rozkłócone jajka, ziemniaki, cebulę, mąkę i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać ze śmietaną, musem jabłkowym lub cukrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.