Lasagne ze szpinakiem

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron lasagne 1 opakowanie
liście szpinaku 800g
pomidory z puszki lub świeże 500g
masło 2 łyżki
mleko 3 szklanki
czosnek 2 ząbki
mąka 2 łyżki
gałka muszkatołowa szczypta
Cheddar 100g
sól, cukier, pieprz
Szpinak, beszamel, sos pomidorowy, kluseczki… Wszystko dobre, a w połączeniu po prostu znakomite

Szpinak opłukać, włożyć do rondla. Dodać pół łyżeczki soli i pół szklanki mleka. Przykryć, poddusić. Doprawić czosnkiem i gałką. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę. Smażyć na małym ogniu mieszając. Gdy masa zacznie się rumienić, dodać resztę mleka energicznie mieszając (najlepiej rózgą). Doprowadzić sos do wrzenia i gotować 5 minut, mieszając. Odstawić, przykryć. Pomidory lekko odparować, doprawiając solą, cukrem, pieprzem i ewentualnie ziołami według gustu. Dno sporej blaszki lub naczynia żaroodpornego posmarować warstwą białego sosu. Nałożyć warstwę makaronu, posmarować cienko białym sosem, nałożyć warstwę szpinaku, lekko posypać serem. Znów warstwę makaronu, lekko posmarować białym sosem i nałożyć warstwę szpinaku. Na ostatnią warstwę makaronu wylać sos pomidorowy. Posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 40 minut aż wierzch się zrumieni.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.