Lasagne z dorszem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron lasagne 1 paczka (450g)
kapary 200g
pomidory soczyste, dojrzałe lub krojone z puszki 1kg
filet z dorsza bez skóry 800g
oliwa
koperek garść
parmezan lub cheddar 150g
sól i pieprz
Dorsza można w tym przepisie zastąpić inną biała rybą. Natomiast pomidory muszą być bardzo soczyste aby lasagne nie było suche.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem. Pomidory z puszki doprawić solą i pieprzem.  Kapary odcedzić z zalewy. Dorsza ugotować na parze (10 minut), podzielić na cząstki, usunąć ości. Płaty makaronu obgotować 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Położyć na dnie warstwę pomidorów, przykryć warstwą ryby, posypać kaparami, przykryć płatami makaronu. Na makaron położyć warstwę pomidorów itd. Wierzchnią warstwą powinny być pomidory. Wierzch posypać serem. Nagrzać piekarnik do 180 C (bez termoobiegu) i piec lasagne ok 40 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut, posypać koperkiem. Podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.