Lasagne z bakłażanem i ricottą
- Czas 45 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomidorów | 2 puszki |
drobno posiekany świeży tymianek | 2 łyżki |
suszone oregano lub majeranek | 1 płaska łyżeczka |
czosnek | 6 ząbków |
sól i świeżo zmielony czarny pieprz | |
posiekane liście bazylii | 1/2 szklanki |
duży bakłażan | 1 sztuka |
ser ricotta | 2 opakowania |
gałki muszkatołowej | szczypta |
starty na małych oczkach parmezan | 1 szklanka |
żółtka | 2 sztuki |
makaron lasagne | 1 opakowanie |
starty ser mozzarella | 3 szklanki |
oliwa z oliwek |
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Umieść pomidory w rondlu i wymieszać z tymiankiem, oregano, posiekaną bazylią i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Bakłażana pokroić na podłużne pasy, oprószyć solą i piec około 30 min. Makaron do lasagne namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 min.
Ser ricotta wymieszać z połową parmezanu, żółtkami i 2 szklankami mozzarelli. Doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Układać warstwo: namoczony makaron, masę z sera ricotta, sos pomidorowy i bakłażana. Powtórzyć tę czynność, przygotowując kolejną warstwę. Na wierzch wyłożyć resztę masy serowej i posypać serem mozzarella i parmezanem. Piec 1 godzinę pod przykryciem z folii aluminiowej.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.