Lasagne z bakłażanami
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany (niewielkie) | 1 kg |
pomidory świeże lub z puszki | 1 kg |
makaron lasagne | 1 paczka |
Cheddar | 200 g |
oliwa | 100 ml |
czosnek | 3-4 ząbki |
parmezan | 100 g |
Beszamel: | |
masło | 3 łyżki |
mąka pszenna | 3 łyżki |
sól i pieprz |
Bakłażany pokroić na plastry i nasolić. Odstawić na 20 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym i usmażyć naoliwię z dwóch stron. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem. Zrobić beszamel: na malutkim ogniu smażyć mąkę z masłem, mieszając. Nie rumienić. Zdjąć z ognia, dolać mleko energicznie mieszając, aby nie powstały grudki (jeśli sztuczka się nie uda i grudki się zrobią, można rozbić je blenderem). Gotować chwilę, doprawić. Przestudzić bakłażany, pomidory i beszamel (pod przykryciem). Zetrzeć sery. Przygotować prostokątne naczynie żaroodporne. Nagrzać piekarnik do 180 C. Na dno naczynia wylać warstwę beszamelu, na niej ułożyć płaty lasagne, potem bakłażany (posmarować roztartym czosnkiem) i pomidory, potem makaron, potem bakłażany i pomidory i tak dalej. Kolejne warstwy pomidorów posypywać startym cheddarem i polewać cieniutką warstwą beszamelu. Na wierzchu powinien być makaron, na nim beszamel posypany parmezanem. Piec około 45 minut. Lasagne jest gotowa, gdy powierzchnia się pofałduje, a parmezan będzie złocisty. Pomidory można doprawić ziołami prowansalskimi lub bazylią.
Więcej o lasagne: http://www.smakizycia.pl/sladami-smakow/smaki-ktore-podbily-swiat/lasagna/
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.