Lasagne z bakłażanami

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany (niewielkie) 1 kg
pomidory świeże lub z puszki 1 kg
makaron lasagne 1 paczka
Cheddar 200 g
oliwa 100 ml
czosnek 3-4 ząbki
parmezan 100 g
Beszamel:
masło 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
sól i pieprz
Jesienne lasagne z bakłażanami i pomidorami to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej lasagne mięsnej.

Bakłażany pokroić na plastry i nasolić. Odstawić na 20 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym i usmażyć naoliwię z dwóch stron. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem. Zrobić beszamel: na malutkim ogniu smażyć mąkę z masłem, mieszając. Nie rumienić. Zdjąć z ognia, dolać mleko energicznie mieszając, aby nie powstały grudki (jeśli sztuczka się nie uda i grudki się zrobią, można rozbić je blenderem). Gotować chwilę, doprawić. Przestudzić bakłażany, pomidory i beszamel (pod przykryciem). Zetrzeć sery. Przygotować prostokątne naczynie żaroodporne. Nagrzać piekarnik do 180 C. Na dno naczynia wylać warstwę beszamelu, na niej ułożyć płaty lasagne, potem bakłażany (posmarować roztartym czosnkiem) i pomidory, potem makaron, potem bakłażany i pomidory i tak dalej. Kolejne warstwy pomidorów posypywać startym cheddarem i polewać cieniutką warstwą beszamelu. Na wierzchu powinien być makaron, na nim beszamel posypany parmezanem. Piec około 45 minut. Lasagne jest gotowa, gdy powierzchnia się pofałduje, a parmezan będzie złocisty. Pomidory można doprawić ziołami prowansalskimi lub bazylią. 

Więcej o lasagne: http://www.smakizycia.pl/sladami-smakow/smaki-ktore-podbily-swiat/lasagna/

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.