- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
labraks, dorada lub inna dostępna w sklepach średniej wielkości morska ryba | 4 sztuki |
dobra oliwa | 1 szklanka |
pomidory (rekomendowany miks różnych odmian) - | 4 |
nasiona kolendry | łyżka |
czosnek | 1 ząbek |
szalotka | 1 |
mieszane świeże zioła (estragon, pietruszka, bazylia, melisa, kolendra) | 1 szklanka |
sok z cytryny | z połowy cytryny |
kapary | 1 łyżka |
sól i pieprz | |
Ziarna kolendry podprażyć na suchej patelni aż zapachną mocno, po czym dokładnie utłuc w moździerzu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wybrać ze środka nasiona, posiekać w drobną kostkę. Szalotkę posiekać najdrobniej jak się da, czosnek posiekać i rozetrzeć z solą. Zioła i kapary posiekać grubo. Wymieszać wszystko z oliwą i sokiem z cytryny, doprawić i odstawić na godzinę do lodówki żeby składniki wymacerowały się w oliwie i przekazały jej swoje smaki.
Rybę oczyścić, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec na grillu albo na patelni grillowej aż będzie ładnie przyrumieniona z obu stron. Podawać z frytkami i sosem w oddzielnej miseczce
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...