Kwiaty cukinii nadziewane

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kwiaty cukinii 12
olej do głębokiego smażenia
Nadzienie:
ser ricotta 1 opakowanie
parmezan 50 g
świeży koperek garść
świeża bazylia garść
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
ciasto:
jajko 1
mąka 1 szklanka
Woda MIneralna Gazowana ok. 1 szklanka
sól pół łyżeczki
Nadziewane kwiaty cukinii to klasyka kuchni francuskiej i włoskiej. Są łatwiejsze do zrobieni niż się zdaje!

Przygotować ciasto. W dużej misce zmiksować mąkę, wodę i jajko, dodając pół łyżeczki soli. Kwiaty opłukać, osuszyć, wyciąć pręciki. Wymieszać posiekane zioła, sery i roztarty czosnek na gładką masę. Osuszone kwiaty delikatnie rozchylać i napełniać farszem. Zamknąć kielichy. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Zanurzać kwiaty w cieście i na metalowej łyżce durszlakowej wkładać je do oleju. Smażyć 2-3 minuty obracając. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.