Kwiaty cukinii nadziewane
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kwiaty cukinii | 12 |
olej do głębokiego smażenia | |
Nadzienie: | |
ser ricotta | 1 opakowanie |
parmezan | 50 g |
świeży koperek | garść |
świeża bazylia | garść |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz do smaku | |
ciasto: | |
jajko | 1 |
mąka | 1 szklanka |
Woda MIneralna Gazowana | ok. 1 szklanka |
sól | pół łyżeczki |
Nadziewane kwiaty cukinii to klasyka kuchni francuskiej i włoskiej. Są łatwiejsze do zrobieni niż się zdaje!
Przygotować ciasto. W dużej misce zmiksować mąkę, wodę i jajko, dodając pół łyżeczki soli. Kwiaty opłukać, osuszyć, wyciąć pręciki. Wymieszać posiekane zioła, sery i roztarty czosnek na gładką masę. Osuszone kwiaty delikatnie rozchylać i napełniać farszem. Zamknąć kielichy. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Zanurzać kwiaty w cieście i na metalowej łyżce durszlakowej wkładać je do oleju. Smażyć 2-3 minuty obracając. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.