Kwasówka

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 2 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
marchew 2
pietruszka 1
cebula 1
seler 1 mały
grzyby suszone 150 g
kwas z kiszonej kapusty 1,5 litra
śmietanka 30% 2 szklanki
sól i cukier do smaku
Tradycyjna zupa wigilijna, znakomita na kaca!

Grzyby namoczyć na noc i ugotować. Warzywa obrać i gotować 30  minut. Połączyć przecedzony wywar z warzyw z wywarem z grzybów i sokiem z kapusty. Zagotować. (Grzyby można posiekać i dodać do gotowej zupy lub zrobić z nich paszteciki.) Do gotującej się zupy dodać śmietankę. Doprawić do smaku solą i cukrem (uwaga zupa następnego dnia będzie bardziej słona!) Odstawić zupę na noc. Następnego dnia podawać do picia dobrze ciepła ale nie gorącą, czystą lub z dodatkiem pasztecików, posiekanych grzybów lub uszek. Uwga: kwas z kapusty można dostać na bazarze od tyhc, którzy handlują kiszoną kapustą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.