- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 2 dni
- Trudność
- Porcja dla
marchew | 2 |
pietruszka | 1 |
cebula | 1 |
seler | 1 mały |
grzyby suszone | 150 g |
kwas z kiszonej kapusty | 1,5 litra |
śmietanka 30% | 2 szklanki |
sól i cukier do smaku | |
Grzyby namoczyć na noc i ugotować. Warzywa obrać i gotować 30 minut. Połączyć przecedzony wywar z warzyw z wywarem z grzybów i sokiem z kapusty. Zagotować. (Grzyby można posiekać i dodać do gotowej zupy lub zrobić z nich paszteciki.) Do gotującej się zupy dodać śmietankę. Doprawić do smaku solą i cukrem (uwaga zupa następnego dnia będzie bardziej słona!) Odstawić zupę na noc. Następnego dnia podawać do picia dobrze ciepła ale nie gorącą, czystą lub z dodatkiem pasztecików, posiekanych grzybów lub uszek. Uwga: kwas z kapusty można dostać na bazarze od tyhc, którzy handlują kiszoną kapustą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...