Kwaśny chłodnik z młodych listków z kumpiakiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
liście młodej pokrzywy | 150g |
liście botwinki | 150g |
liście rzodkiewki | 150g |
liście szpinaku | 150g |
liście mniszka lekarskiego | 150g |
zielona cebulka | mały pęczek |
ogórki małosolne | 4 |
sok z ogórków małosolnych | 200ml |
czosnek | 2 ząbki |
śmietana 22% | 200ml |
bulion warzywny | 1,2 l |
kumpiak lub szynka długo dojrzewająca | 4 palsterki |
masło | 2 łyżki |
sól, świeżo zmielony pieprz |
Podobno warszawiacy nie wiedzą jak wyglądają listki pokrzywy czy mniszka lekarskiego, dlatego kupują je na ekologicznych targach. Ci którzy znają te pospolite roślinki, mogą je po prostu zebrać z jakiejś czystej łąki.
Liście umyć, odciąć korzonki, posiekać. Ogórki zetrzeć. Cebulki pokroić. Masło rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim listki i cebulkę, mieszając 3 minuty. Wlać gorący bulion, zdjąć rondel z ognia. Po 5 minutach dodać starte ogórki i sok z ogórków małosolnych. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zupa ostygnie wlać śmietanę i doprawić solą i pierzem. Podawać z pokrojonymi plasterkami kumpiaka.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.