- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
liście młodej pokrzywy | 150g |
liście botwinki | 150g |
liście rzodkiewki | 150g |
liście szpinaku | 150g |
liście mniszka lekarskiego | 150g |
zielona cebulka | mały pęczek |
ogórki małosolne | 4 |
sok z ogórków małosolnych | 200ml |
czosnek | 2 ząbki |
śmietana 22% | 200ml |
bulion warzywny | 1,2 l |
kumpiak lub szynka długo dojrzewająca | 4 palsterki |
masło | 2 łyżki |
sól, świeżo zmielony pieprz | |
Liście umyć, odciąć korzonki, posiekać. Ogórki zetrzeć. Cebulki pokroić. Masło rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim listki i cebulkę, mieszając 3 minuty. Wlać gorący bulion, zdjąć rondel z ognia. Po 5 minutach dodać starte ogórki i sok z ogórków małosolnych. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zupa ostygnie wlać śmietanę i doprawić solą i pierzem. Podawać z pokrojonymi plasterkami kumpiaka.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...