Kwaśnica

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kiszona kapusta 300 g
żeberka wieprzowe wędzone 6 (po jednym dla każ
ziemniaki 6-8
marchew 2
cebula 1
kminek garść
listek laurowy 3
ziele angielskie 3-4
olej 2 łyżki
sok z kiszonej kapusty (niekoniecznie) do smaku
sól i pieprz do smaku
Góralska zupa z kiszonej kapusty jest chyba najlepszym polskim kapuśniakiem.

Żeberka podzielić, zalać wodą i gotować aż będą prawie miękkie (ok 20 minut). Dodać pokrojoną kapustę i gotować  następne 20 minut. Dodać marchew pokrojoną w półplasterki , ziemniaki pokrojone w grubą  kostkę  i kminek. Gotować aż marchewka będzie miękka. Obrać cebulę i pokroić w piórka. Zeszklić cebulę na oleju. (Jeśli chcemy aby zupa była podprawiona mąka, dodajemy do smażenia cebuli łyżkę masła i łyżkę mąki). Dodać cebulę do zupy, zagotować, doprawić do smaku solą , pieprzem i ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki dobrze się przegryzą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.