- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kiszona kapusta | 300 g |
żeberka wieprzowe wędzone | 6 (po jednym dla każ |
ziemniaki | 6-8 |
marchew | 2 |
cebula | 1 |
kminek | garść |
listek laurowy | 3 |
ziele angielskie | 3-4 |
olej | 2 łyżki |
sok z kiszonej kapusty (niekoniecznie) | do smaku |
sól i pieprz do smaku | |
Żeberka podzielić, zalać wodą i gotować aż będą prawie miękkie (ok 20 minut). Dodać pokrojoną kapustę i gotować następne 20 minut. Dodać marchew pokrojoną w półplasterki , ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i kminek. Gotować aż marchewka będzie miękka. Obrać cebulę i pokroić w piórka. Zeszklić cebulę na oleju. (Jeśli chcemy aby zupa była podprawiona mąka, dodajemy do smażenia cebuli łyżkę masła i łyżkę mąki). Dodać cebulę do zupy, zagotować, doprawić do smaku solą , pieprzem i ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki dobrze się przegryzą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...