- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pszenica łuskana | 1 szklanka |
mak | 1 szklanka |
rodzynki | 3 garście |
orzechy włoskie łuskane | 1 szklanka |
migdały blanszowane | 1/2 szklanki |
miód | 1/2 szklanki |
figi | garść |
daktyle | garść |
skórka pomarańczowa kandyzowana | 3 łyżki |
śmietanka 18 % (opcjonalnie) | 1/2 szklanki |
Pszenicę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować (patrz: www.smakizycia.pl/kuchnia/kuchnia-porady/pszenica-do-kutii/). Mak zalać wrzątkiem i ugotować. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę 2 razy. Bakalie pokroić ale nie bardzo drobno. Miód rozpuścić jeśli skrystalizował. Wymieszać wszystkie składniki kutii poza śmietanką. W razie potrzeby dodać więcej miodu. Śmietankę dodać tuż przed podaniem. Niektórzy uważają jednak, że dodawanie śmietanki do kutii to zbrodnia, jeśli nie znamy biesiadników podajmy więc śmietankę oddzielnie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...