Kuskus z pieczonym indykiem, orzechami i selerem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pieczone mięso drobiowe (indyk, kurczak) ok. 300 g
wywar warzywny lub drobiowy 3 szklanki
kuskus 2 szklanki
seler naciowy 4-5 gałązek
koperek 1 pęczek
orzechy włoskie pół szklanki
oliwa 3 łyżki
sok z cytryny 3-4 łyżki
sól i pieprz do smaku
Prosty i efektowny sposób na zagospodarowanie resztek pieczonego drobiu.

Mięso pokroić w drobną kostkę. Kuskus zalać wrzącym wywarem, przykryć, odstawić na 10 minut. Seler oczyścić, pokroić w plasterki. Zeszklić na oliwie. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Posiekać. Rozdrobnić kuskus widelcem. Wymieszać kaszę z selerem, orzechami, posiekanym koperkiem i mięsem. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na ciepło (z dodatkiem sosu żurawinowego) lub na zimno jako sałatkę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.