Kuskus z pieczonym indykiem, orzechami i selerem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pieczone mięso drobiowe (indyk, kurczak) | ok. 300 g |
wywar warzywny lub drobiowy | 3 szklanki |
kuskus | 2 szklanki |
seler naciowy | 4-5 gałązek |
koperek | 1 pęczek |
orzechy włoskie | pół szklanki |
oliwa | 3 łyżki |
sok z cytryny | 3-4 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
Prosty i efektowny sposób na zagospodarowanie resztek pieczonego drobiu.
Mięso pokroić w drobną kostkę. Kuskus zalać wrzącym wywarem, przykryć, odstawić na 10 minut. Seler oczyścić, pokroić w plasterki. Zeszklić na oliwie. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Posiekać. Rozdrobnić kuskus widelcem. Wymieszać kaszę z selerem, orzechami, posiekanym koperkiem i mięsem. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na ciepło (z dodatkiem sosu żurawinowego) lub na zimno jako sałatkę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.