Bakłażana pokroić w kostkę. Posolić i odstawić na sicie na 15 minut. Opłukać, osuszyć. Seler pociąć na mniejsze kawałki. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić na kawałki. Zalać kus kus wrzącym bulionem. Przykryć. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć czosnek, po chwili dodać seler i paprykę, smażyć chwilę. Dodać bakłażany. Smażyć aż zmiękną. Dodać zioła prowansalskie. Przegarnąć widelcem kus kus dolewając 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Warzywa posolić i oprószyć pieprzem. Podawać warzywa na kus kusie. Uwaga: zamiast smażyć warzywa można je upiec grillu.
Kus kus z warzywami
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kus kus | 2 szklanki |
bakłażan | 1 |
papryka czerwona | 2 |
seler naciowy | 4 gałązki |
oliwa | do smażenia |
czosnek | 4 ząbki |
sok z 1 cytryny | |
zioła prowansalskie | 1 łyżka |
bulion warzywny | 3 szklanki |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.