Kurki w śmietanie
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
Kurki świeże | 300 g |
duża cebula | 1 |
koperek | garść |
masło | 2 łyżki |
śmietana 22% | 150 ml |
sól i pieprz |
Kurki są tak uniwersalne - zupa z kurek, jajecznica z kurkami, kurki w śmietanie… Cieszmy się nimi.
Kurki bardzo dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić cebulę na maśle, dodać kurki. Gdy puszczą sok, dodać śmietanę. Dusić do miękkości. Dodać posiekany koperek. Dla odmiany można też dodać posiekaną natkę lub świeżą kolendrę. Kurki doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżym, białym chlebem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.