Kurki marynowane z tymiankiem i pieprzem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kurki | 1,5 kg |
kolorowy pieprz | 1 łyżka |
świeży tymianek | 12 gałązek |
ziele angielskie | 6 ziaren |
sól, cukier do gotowania kurek | do smaku |
zalewa: |
ocet spirytusowy | 1 szklanka |
woda | 3 szklanki |
kolendra w ziarnkach | 1/2 łyżeczki |
cukier | 1/2 szklanki |
sól | 2 łyżeczki |
Kurki marynowane w słodko ostrej zalewie z tymiankowa nutą. Bardzo aromatyczne.
Oczyścić kurki z piasku i dokładnie je wypłukać. Najlepiej zalać grzyby wodą w misce, poczekać 10 minut aż piasek opadnie na dno i ostrożnie wyjąć grzyby z wody dłońmi lub łyżką cedzakową, tak żeby nie podnosić piasku z dna miski. Zagotować wodę w rondlu, posolić ją i posłodzić do smaku. Do wrzątku wrzucić oczyszczone kurki, gotować 10 minut, odcedzić. Zagotować składniki zalewy. W wypieczonych w piekarniku słoikach ułożyć obgotowane grzyby, dodać po kilka gałązek tymianku, sporo pieprzu i po ziarenku ziela angielskiego, zalać zalewą. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką.
Przepis na 6 słoiczków.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.