Kurki marynowane z tymiankiem i pieprzem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kurki 1,5 kg
kolorowy pieprz 1 łyżka
świeży tymianek 12 gałązek
ziele angielskie 6 ziaren
sól, cukier do gotowania kurek do smaku
zalewa:
ocet spirytusowy 1 szklanka
woda 3 szklanki
kolendra w ziarnkach 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
sól 2 łyżeczki
Kurki marynowane w słodko ostrej zalewie z tymiankowa nutą. Bardzo aromatyczne.

Oczyścić kurki z piasku i dokładnie je wypłukać. Najlepiej zalać grzyby wodą w misce, poczekać 10 minut aż piasek opadnie na dno i ostrożnie wyjąć grzyby z wody dłońmi lub łyżką cedzakową, tak żeby nie podnosić piasku z dna miski. Zagotować wodę w rondlu, posolić ją i posłodzić do smaku. Do wrzątku wrzucić oczyszczone kurki, gotować 10 minut, odcedzić. Zagotować składniki zalewy. W wypieczonych w piekarniku słoikach ułożyć obgotowane grzyby, dodać po kilka gałązek tymianku, sporo pieprzu i po ziarenku ziela angielskiego, zalać zalewą. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką.

Przepis na 6 słoiczków.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.