Kurczak ze szpinakiem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpinak w liściach świeży lub mrożony | 500 g |
olej | 4 łyżki |
pierś kurczaka | 1 pojedyncza |
czosnek | 2 ząbki |
śmietana 22% lub gesty jogurt | 200 ml |
sól, gałka muszkatołowa | do smaku |
Błyskawiczne, proste, zdrowe danie bardzo lubiane przez dzieci.
Świeży szpinak przebrać, opłukać, przelać wrzątkiem na sicie. Kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić kurczaka i usmażyć. Dodać szpinak i podsmażyć chwilę. Czosnek rozgnieść i wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Doprawić sos solą i gałką muszkatołową. Polać sosem szpinak z kurczakiem i podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.