Kurczak ze szpinakiem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szpinak w liściach świeży lub mrożony 500 g
olej 4 łyżki
pierś kurczaka 1 pojedyncza
czosnek 2 ząbki
śmietana 22% lub gesty jogurt 200 ml
sól, gałka muszkatołowa do smaku
Błyskawiczne, proste, zdrowe danie bardzo lubiane przez dzieci.

Świeży szpinak przebrać, opłukać, przelać wrzątkiem na sicie. Kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić kurczaka i usmażyć. Dodać szpinak i podsmażyć chwilę. Czosnek rozgnieść i wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Doprawić sos solą i gałką muszkatołową. Polać sosem szpinak z kurczakiem i podawać.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.