Kurczaka opłukać, osuszyć, posolić, natrzeć ziołami. Paprykę pokroić w poprzek na krążki. Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub ćwiartki. Ząbki czosnku przekroić w poprzek. Bakłażan pokroić w dużą kostkę. Cebule pokroić w piórka. Warzywa obtoczyć w oliwie i ziołach. Lekko posolić. Nagrzać piekarnik do 200C. Wsypać warzywa na dno wysokiej blachy do pieczenia lub dużego naczynia żaroodpornego. Tymianek umyć, osuszyć, odłożyć kilka gałązek do dekoracji, resztę włożyć do wnętrza kurczaka. Położyć kurczaka na warzywach. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piec 45 minut. Odkryć i piec jeszcze 15 minut.
Kurczak z tymiankiem i warzywami
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kurczak ekologiczny | 1 |
cukinia | 2 |
ziemniaki odmiany sałatkowej | 5 |
cebula | 4 |
czosnek | 5-6 ząbków |
papryka | 1 |
bakłażan | 1 mały |
tymianek | 1 pęczek |
zioła prowansalskie | 2 łyżeczki |
oliwa | 4 łyżki |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.