Kurczaka opłukać, osuszyć, posolić, natrzeć ziołami. Paprykę pokroić w poprzek na krążki. Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub ćwiartki. Ząbki czosnku przekroić w poprzek. Bakłażan pokroić w dużą kostkę. Cebule pokroić w piórka. Warzywa obtoczyć w oliwie i ziołach. Lekko posolić. Nagrzać piekarnik do 200C. Wsypać warzywa na dno wysokiej blachy do pieczenia lub dużego naczynia żaroodpornego. Tymianek umyć, osuszyć, odłożyć kilka gałązek do dekoracji, resztę włożyć do wnętrza kurczaka. Położyć kurczaka na warzywach. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piec 45 minut. Odkryć i piec jeszcze 15 minut.
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kurczak ekologiczny | 1 |
cukinia | 2 |
ziemniaki odmiany sałatkowej | 5 |
cebula | 4 |
czosnek | 5-6 ząbków |
papryka | 1 |
bakłażan | 1 mały |
tymianek | 1 pęczek |
zioła prowansalskie | 2 łyżeczki |
oliwa | 4 łyżki |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...